Što je uspjeh?

Na portalu o uspjehu dobro je kao i u životu povremeno zastati i pitati se što je uopće uspjeh za nas?

Koja je Vaša definicija uspjeha? Ali ono zaista? Ne ono što biste trebali i morali i bilo bi dobro postići, napraviti, raditi… nego budite brutalno iskreni prema sebi.

Za mene je uspjeh živjeti po mom. Što to znači? Da mogu biti ono tko jesam, raditi ono što me najviše ispunjava iznutra.

Moja definicija uspjeha je raditi ono što želim tj. što me u tom trenutku najviše veseli i ispunjava, dakle čini sretnom. Najčešće su to, uz posao koji volim, odnosi koji me ispunjavaju, odnosno druženje s ljudima koje volim i koji me pune energijom.

Nije mi važna forma nego sadržaj, pa tako mi nije važna obitelj nego ljubav i moj odnos sa sinom npr. Isto vrijedi i za druge odnose. Moja najbolja prijateljica živi u gradu 442 km od mog. To nas ništa ne sprječava da imamo odličan i iskren odnos bezuvjetne ljubavi.

Moj životni moto je Moj život, moj biznis, moja pravila.

Iz toga se zapravo da iščitati da mi je najveća vrijednost sloboda.

Koje su Vaše vrijednosti? Što je Vama važno? Do čega je Vama stalo?

A ono što me najviše ispunjava u poslu i životu, jest dijeljenje spoznaja i informacija, spajanje ljudi, pomaganje ljudima, dakle, reklo bi se da sam u suštini učitelj.

Što je Vaša suština? Što biste radili da ne morate ništa raditi?

A kako je postavljeno društvo?

Uspjeh se mjeri isključivo izvana. Bogatstvo (ono materijalno, novac, kuća, vikendica, auto), slava, zgodan pripadnik/ca suprotnog spola, dvoje djece, pas.. Jače, bolje, više, još, još.

Zato što je to suština kapitalizma – konzumerizam. Da kupujemo još i još nečega kako bi onda, kad to kupimo, bili sretni. Jer bez toga nismo?

Uspjeh izmjerite iznutra, prema svojim pravilima. Zapitajte se jeste li osoba kakva želite biti, radite li ono što Vas ispunjava, imate li odnose koji Vas pune iznutra, rastete li iznutra u smjeru u kojem to želite, doprinosite li svijetu na način na koji želite i koji Vas ispunjava. Kakav trag ostavljate? Hoće li svijet biti bolji kad odete nego kad ste došli? Nije važno koliko.

A koja je prečica do uspjeha? Postoji li?

Imala sam s prijateljicom Mirelom Španjol odličan seminar Prečicom do uspjeha.

2 ključne stvari su presudne za uspjeh:

MENTALNI SKLOP I DRUŠTVO

Dakle, kako razgovaramo sami sa sobom, koje RIJEČI biramo jer RIJEČI kreiraju našu stvarnost i S KIM SMO. Jer istina je da s kim si, takav si.

Presudno je uvijek, a sada posebno, tko je oko nas, imamo li ljude koji će nas podržati da nemamo osjećaj da smo sami jer svi trebamo osjećaj pripadnosti.

Pazite koga i što pratite online, kakvim se informacijama „punite“. Najbolji pokazatelj jeste li na dobrom putu je energija koju ćete osjetiti, u kojoj mjeri Vam (ne) odgovara.

A prema sebi budite majka, ne maćeha. Nemojte biti strogi i kritični, pustite ove priče sad kad imate vremena naučite 3 strana jezika i probajte 305 novih jogi.

Sad kad imate vremena, imajte vremena.

Budite, ne činite.

Samo budite. U konačnici možda je to i najveći uspjeh – biti sada i ovdje , u datom trenutku živjeti prisutan u cijelosti.

 

Kristina Ercegović, Business Cafe, Žene i novac, poduzetnica i spisateljica

www.kristinaercegovic.com

2 Comments

  1. […] Ova kolumna napisana je za portal uspjeh.hr. […]

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)