Upoznavanje vrijednosti

 

Svi smo mi na neki način pod utjecajem trenutnih zbivanja koja se događaju širom svijeta. Uzimajući u obzir sve promjene koje su nastupile u našoj svakodnevnici te osjećaj sigurnosti i ugode koju nam je pružala mogućnost predviđanja – je li moguće da su  neke od naših osobnih vrijednosti, navika, prioriteta pa i samog stila života dovedene u pitanje? Ovim tekstom vas želim potaknuti da na tren zastanete i razmislite kako bi opet stupili u kontakt s onim tko smo i onim što smatramo da je važno za našu bit.

Vrijednosti su poput zvijezde vodilje naših akcija, one usmjeravaju naše misli, ponašanje i emocije.

Osobne vrijednosti oblikujemo prema našim uvjerenjima te u skladu sa okolinom u kojoj boravimo. Formiramo ih kroz iskustva koja prolazimo, znanja koja stječemo i u konačnici kulturu u kojoj se nalazimo. Ponekad, bez da smo mi toga svjesni, držimo se nekih vrijednosti koje su nam prenesene, pritom ih uopće ne preispitujući, zbog čega nam se ponekad u životu može javiti osjećaj otpora koji tada možemo pripisati usklađivanju sa našim vlastitim vrijednostima – ovaj puta onima koje smo sami za sebe identificirali.

Koje su neke od vaših vrijednosti?

Ukoliko već dugo niste razmišljali o tome, odvojite sada nekoliko minuta i zapitajte se – Što vam je važno? Zašto? Ukoliko se ne možete sjetiti niti jedne vrijednosti koju trenutno živite, koje su to onda vrijednosti za kojima žudite?

Kako biste stvarno spoznali vaše vrijednosti, razmislite zašto radite stvari koje radite – Zašto radite posao koji radite? Zašto idete u teretanu? Što svi ti postupci za vas predstavljaju, što je to što njima dobivate? Često se preispitujući, brže ćete otkriti one vrijednosti koje vam omogućuju da ostvarite ono čemu težite.

Sada kada ste razmislili o svojim vrijednostima na osobnoj razini, razmislite o njima i u profesionalnom kontekstu. Koje bi bile vrijednosti vaše tvrtke? Koje vrijednosti vi donosite vašoj tvrtki i klijentima? Koje vrijednosti zastupaju vaši proizvodi i usluge?

Razmislite, možete li pronaći tri vrijednosti koje već živite, osobno i profesionalno. Razmislite o načinima putem kojih te vrijednosti oblikuju vaše odluke i usmjeravaju vaše djelovanje.

Neka vas vaše vrijednosti vode te vam budu pokazatelj da ste na pravom putu.

 

Iva Gojanović, SEI coach

ivagojanov@yahoo.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)