Kako biti i ostati motivirani

„Ne mogu danas, budem sutra“, „Počet ću vježbati kada malo zatopli“, „Od ponedjeljka se krećem zdravo hraniti“, česte su fraze kojima opravdavamo odgađanje izvršenja naših želja i ciljeva. Međutim, radi li se tu stvarno o realnim preprekama i manjku vremena ili o manjku motivacije?

Biti motiviran znači imati poticaj, energiju i inspiraciju za obavljanje zadatka, no što kada nam nedostaje nešto od navedenog? Kažu, kada postoji volja, pojavi se put i način. Budući da se teško osloniti na okolinu i druge kada je u pitanju motivacija, najbolje je naučiti kako je sami sebi osigurati.

Najčešće kada postane teško, posežemo za tzv. vanjskim motivatorima kao što su : novac, materijalne nagrade, hrana, ugoda, društvo, fizičke aktivnosti te razne vrste stimulansa (od kave do alkohola). Prvi korak u uspješnom korištenju vanjskih motivatora jest osvijestiti ih i zapisati. Odvojite one koji Vam štete od onih koje Vam koriste i napravite plan kako ćete i na koji način koristiti svakodnevno svoje „dobre“ motivatore.

Iako vanjski motivatori mogu biti jako efikasni, oni predstavljaju kratkotrajan i „instantan“ oblik motiviranja, koji Vam može pomoći u trenutku, ali s vremenom njihova snaga opada ili dolazi do izostanka željenog efekta.

Kada govorimo o unutarnjoj motivaciji, ona je relativno otporna na prolaznost vremena, otpornija je na neuspjehe u ostvarenju ciljeva, ne pruža „instant satisfakciju“, ali ju je ponekad teško dozvati kada ste jako umorni ili pod stresom.  Ipak, najčešće ona predstavlja jedini oslonac na koji se možete dugoročno osloniti.

Zamislite npr. kada biste se u odgoju i podizanju djeteta isključivo orijentirali na vanjske motivatore, pa kada se dijete ponaša dobro, ostajete motivirani, a kada nije dobro nekoliko dana zaredom, automatski gubite motivaciju i odustajete. Unatoč svemu tome, većina nas ipak uspije dugoročno pronaći želju, volju i snagu za suočavanje sa svim izazovima koje roditeljstvo sa sobom nosi. Ono što nas motivira i vodi jest najčešće ljubav, svrha i smisao.  Slično je i sa drugim područjima života. Želite li dugoročno osigurati visoku razinu motivacije, važno je pronaći svoje zašto, odnosno odgovoriti sami sebi na pitanje: Koja je moja životna misija? Što doista volim raditi? Što u meni pobuđuje strast i znatiželju i kako mogu organizirati svoj život da takvih stvari imam dovoljno? Koja su načela po kojima želim živjeti i čemu trebam posvetiti pažnju kako bi mi to uspjelo?

Kada ste zapisali odgovore na pitanja, odvojite vrijeme i zapišite viziju Vašeg života u idućih godinu dana, 5 godina i 10 godina. Zapišite i što trebate učiniti kako biste je ostvarili. Krenite je ostvarivati već danas. Već i samo pisanje plana, osigurat će Vam početnu motivaciju.

Kako biste još bolje upravljali motivacijom, važno je i znati koji su razlozi zbog kojih je najčešće gubimo:

 • Nedostatak samopouzdanja – Ako ne vjerujete kako možete uspjeti, teško ćete se pokrenuti.
 • Nejasni ciljevi i manjak fokusa – Ako ne znate što točno želite, teško ćete to ostvariti.
 • Nedostatak plana i jasnih koraka ostvarenja – Ako ne znate kako nešto učiniti, kako ćete se motivirati

 

Kako biste se motivirali, čak i kada je teško ili gubite volju, predlažem Vam slijedeće taktike:

 1. Podignite razinu svog samopouzdanja – proslavite svaki svoj uspjeh, zapišite na papir sve što ste do sada postigli u životu, sve na čemu ste zahvalni, sve vaše snage i kvalitete. Jednom tjedno ili mjesečno zapišite svaku malu pobjedu koju ste ostvarili na putu ostvarenja Vaših ciljeva.
 2. Natjerajte se započeti – kažite sami sebi (radit ću samo 5 minuta i onda mogu prestati). Motivacija često dolazi tek nakon što nešto krenemo raditi. Ne morate biti specijalno inspirirani kako biste krenuli, niti morate previše razmišljati, samo krenite.
 3. Zapišite svoje ciljeve i potrudite se da budu specifični, mjerljivi, dostižni, realni i vremenski određeni. Neka budu i umjereno teški, jer kada su preteški gubimo motivaciju, ali i kada su prelagani. Npr. želim do 30.03. krenuti vježbati.
 4. Svaki puta kada ste spontano motivirani, zapišite što Vas je motiviralo. Razmislite možete li iskoristiti istu strategiju namjerno u nekim drugim situacijama.
 5. Fokusirajte svoju pažnju više na „putovanje“, a manje na rezultat. Nastojte uživati u svakom koraku, koliko god bio težak. Dajte u svakom trenutku najbolje od sebe, a rezultat će doći kao nagrada uloženog truda prije ili kasnije.
 6. Kada izgubite unutarnju motivaciju, napravite plan kako je ponovno pokrenuti i razradite ga u male korake koji nisu preteški.
 7. Sjetite se konačnog cilja kada izgubite fokus. Možete si vizualizirati sliku ono ga što će se dogoditi ako uspijete. Nekima pomaže i vizualizacija slike onoga što će se dogoditi ako ne uspiju.
 8. Pripremite se unaprijed za trenutke kada ćete biti obeshrabreni i razočarani. Napravite strategiju kojom ćete spriječiti odustajanje.
 9. Radite stvari koje volite ili zavolite stvari koje radite. Ponekad uz malo kreativnosti možete i najteže poslove učiniti interesantnim i zabavnim.

I za kraj, kažu da je motivacija potrošna poput vode i hrane koju uzimamo kako bismo preživjeli. Zato je ne zaboravite uzeti svakog dana.

 

 

 

 

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)