Kriza – stres ili prilika?

Riječ kriza dolazi od grčke riječi krisis, što u prijevodu znači izbor, odluka, preokret, odlučivanje itd. Dakle, svaka kriza i započinje i završava u nama samima, često u našim osobnim prosudbama i odlukama. Da bismo uspješno svladali krizu i potencijalno je pretvorili u priliku prije svega je potrebno naučiti ispravno upravljati sobom. Za upravljanje sobom potrebno je odrediti stresne situacije u kojima najčešće imamo osjećaj gubitka kontrole. Stres je nespecifičan odgovor organizma na zahtjeve koji nadilaze njegove mogućnosti. Stanje stresa najčešće je izazvano potrebom da se dogovori na prepreku ili promjenu na neki podražaj iz okoline ili organizma.

Stres se može manifestirati na mnogobrojne načine, a glavne četiri kategorije su: fiziološki simptomi (poput lupanja srca, povišenog krvnog pritiska, znojenja, glavobolje, poremećaja spavanja itd.), psihološki emocionalni simptomi (poput razdražljivosti i nemira, depresije, prestrašenosti, niskog samopoštovanja, zavisti itd.), psihološki kognitivni simptomi (zaboravljanje, bježanje misli ili blokada, neodlučnost, opiranje promjenama, smanjen smisao za humor itd.) te ponašajni (biheviornalni) simptomi (poput promjena u navikama hranjenja, pijenja alkohola, nemira, povećanog pušenje, škrgutanja zubima, grižnje noktiju, gubitka interesa za seks itd.). Ako ste se pronašli u nekim od ovih primjera vjerojatno ste pod stresom, što nije niti malo čudno s obzirom na situaciju u kojoj se svi skupa nalazimo.

Naravno, nije svaki stres negativan. Postoji i pozitivan stres. On podiže adrenalin, pomaže povećati produktivnost, povećava kreativnost i efikasnost, podiže energiju te poboljšava koncentraciju. Pozitivan stres može vam osigurati rad na zanimljivom projektu, sustizanje rokova ili neke druge situacije do kojih vam je izuzetno stalo. Svatko bi trebao pronaći svoju optimalnu razinu stresa i pokušati kreirati okruženje u kojem će ta razina uvijek postojati.

Ako ste lider, menadžer ili voditelj tima, trebali biste prvo naučiti upravljati sobom kako bi znali adekvatno voditi druge.

U ovoj situaciji, kada je život usporio i prisilio vas da što više budete kod kuće možda možete:

  • Otkriti ono što vam stvara stres,
  • Koje situacije su okidači vaše stresne reakcije,
  • Koja ponašanja i misli vam smanjuju osjećaj stresa,
  • Pokušajte otkriti svoju optimalnu razinu stresa.

Zrinka Štetić, mag. psych

zrinkastetic@gmail.com